Wat kost een beugel?

Een op de drie kinderen heeft tegenwoordig een beugel. Maar ook volwassenen dragen steeds vaker één. Ongeveer een kwart van de volwassenen kiest alsnog voor rechtere tanden. Wat kost een beugel eigenlijk en welke kosten worden vergoed door de zorgverzekering?

De kosten van een beugel

Wat een beugel exact gaat kosten is afhankelijk van een aantal factoren. Zo verschilt het per beugelsoort en het aantal behandelingen hoeveel je kwijt zult zijn. Voor zowel kinderen als volwassenen liggen de kosten gemiddeld genomen tussen de €2000 en €3000 voor een behandelingsduur van twee tot drie jaar. Offertes vergelijken van verschillende orthodontisten? In principe is dit niet nodig. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt elk jaar landelijk de tarieven vast. Een beugel kan duurder worden door persoonlijke wensen, bijvoorbeeld door te kiezen voor doorzichtige slotjes.

Vergoeding van een beugel door zorgverzekeraars

Orthodontie valt niet binnen het basispakket van zorgverzekeraars. Veel zorgverzekeraars vergoeden wel een gedeelte van de kosten, wanneer er een aanvullende tandartsverzekering is afgesloten. In de meeste gevallen gaan de orthodontiebehandelingen niet ten koste van het eigen risico. Is er sprake van een ernstige groei- of ontwikkelstoornis aan de kaak, mond of tanden? Dan vallen de behandelingen vrijwel altijd binnen het basispakket en worden de kosten wel verrekend met het eigen risico.

Wat er precies vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar en het is afhankelijk of de beugel voor een kind of volwassene is. De meeste beugelbehandelingen zijn namelijk verzekerd voor kinderen tot 18 jaar, wanneer een aanvullende verzekering is afgesloten. Hoeveel je per maand extra moet betalen en hoeveel er wordt vergoed verschilt per zorgverzekeraar. Een aanvullende verzekering voor orthodontie kost tussen de €10 en €60 per maand bovenop de basisverzekering.

Vergoeding van een beugel voor kinderen tot 18 of 22 jaar

Veel kinderen onder de 18 jaar zijn via hun ouders meeverzekerd. Wanneer er ook een aanvullende verzekering is afgesloten, vergoed de verzekeraar vaak de beugelbehandelingen. Dus krijgt jouw kind een beugel, controleer dan eerst je eigen verzekering. Het verschilt per verzekeraar wat er vergoed wordt. Als een kind niet is meeverzekerd met de ouders ligt de vergoeding tussen de €500 en €2500. Het is ook mogelijk dat verzekeraars een bepaald percentage van de kosten vergoeden. Meestal vergoed de verzekeraar 75-100%.

Bekijk dus goed bij je huidige verzekeraar wat er binnen jouw pakket valt of sluit volgend jaar een passend aanvullend pakket af als je weet dat jouw kind een beugel krijgt. Let ook op de leeftijdsgrens van de verzekeraar. Meestal ligt deze grens op 18 of 22 jaar. Op deze website vind je de vergoeding van orthodontie voor kinderen tot 18 of 22 jaar per verzekeraar.

Vergoeding van een beugel voor volwassenen vanaf 18 jaar

De vergoeding voor de beugelhandelingen ligt voor volwassenen anders. Deze is vaak beperkt of de aanvullende verzekering is erg duur. Dit heeft te maken met de verwachting of een volwassene nog een beugel zal gaan dragen. De kans wordt klein geacht, waardoor de verzekering duurder is. Een aantal verzekeraars hanteren geen leeftijdsgrens, wat voordelig kan uitpakken. Is er wel een leeftijdsgrens? Dan heeft het voor volwassenen vaak geen zin om een aanvullende verzekering voor orthodontie af te sluiten. De dekking is meestal hooguit €500 en sommige verzekeraars vergoeden zelfs niets. Hier vind je een overzicht met welke zorgverzekeraar wat vergoedt van orthodontie voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Om goed voorbereid te zijn op de kosten van een beugel is het slim om vooraf aan de orthodontist te vragen wat de verwachte kosten zijn en hoe lang de beugel gedragen dient te worden. Vooral voor volwassenen kan op basis hiervan gekeken worden welke verzekeraar het best past.

Maak nu een afspraak

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Maak dan hier een afspraak en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult afspraak.