Soorten beugels en alternatieven

Er zijn verschillende soorten beugels die zijn onderverdeeld in vijf categorieën: uitneembare beugels (plaatjesbeugel), activatoren (blokbeugel), vaste beugels (slotjesbeugel), buitenboordbeugel en retentieapparatuur (spalk). Deze beugelsoorten staan hier op onze website uitvoerig beschreven. Welke beugelsoort het beste is, is afhankelijk van de gebitsafwijking.

Invisalign

Wil je graag rechtere tanden, maar geen metalen beugel? Dan is Invisalign een goede optie. Deze uitneembare beugel is bijna onzichtbaar. Bij de Invisalign-methode krijg je een serie bitjes, die je elk twee weken moet dragen. De behandelingstijd is gemiddeld een jaar. De voordelen zijn dat je de beugel uit kunt nemen wanneer je wilt, je geen metaal in je mond hebt en de beugel zo goed als onzichtbaar is.

Rechte tanden zonder beugel

Het is mogelijk om (optisch) rechtere tanden te krijgen, zonder een beugel te hoeven dragen. Dit kan bijvoorbeeld door facings te plaatsen op je eigen tanden of operatief je tanden te laten rechtzetten.

Facings zijn als het ware een hoesje over je eigen tanden. Dit is alleen mogelijk als het om esthetiek gaat. Hulpmiddelen zoals facings helpen niet bij functionele gebitsafwijkingen, die wel opgelost worden door het dragen van een beugel. Soms staan tanden echter dusdanig scheef, dat de facings niet geplaatst kunnen worden.

Je tanden recht laten zetten door middel van een operatie is moeilijk en pijnlijk. De ingreep is vaak te zwaar en wordt doorgaans alleen gedaan bij specifieke klachten.

Een beugel is uiteindelijk een meer kwalitatieve oplossing voor het oplossen van functionele en esthetische gebitsafwijkingen. Facings kunnen je tanden aantasten, waar beugels je tanden intact houden. Bij het operatief rechtzetten van tanden weegt de operatie en nasleep hiervan meestal niet op tegen het resultaat. De resultaten door het dragen van een beugel zijn dan pijnlozer en minstens net zo goed.

Maak nu een afspraak

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Maak dan hier een afspraak en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult afspraak.