Kosten en FAQ’s

Kosten

Wat een orthodontische behandeling precies kost, is van tevoren moeilijk aan te geven. De kosten zijn afhankelijk van het soort probleem dat wordt behandeld, welke beugel(s) je krijgt aangemeten en de behandelduur. De tarieven van de verschillende orthodontische behandelingen worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) vastgesteld en met een bepaalde regelmaat aangepast. Voor een behandeling van twee jaar (vaak een combinatie van verschillende beugels) zijn de totale kosten gemiddeld tussen de € 2300,- tot € 3000,–!

De meeste orthodontische behandelingen worden niet vergoed door je basisverzekering, maar tot een bepaald bedrag wel door je aanvullende verzekering. Een actueel overzicht van de verschillende ziektekostenverzekeraars en hun vergoedingen vind je op www.orthodontist.nl

 

FAQ’s

Hoe lang moet ik een beugel dragen?
De gemiddelde behandelduur is 2-3 jaar, afhankelijk van de afwijking van je gebit en of je als patiënt onze instructies wel goed opvolgt. Als we het behandelplan met je bespreken, kunnen we je vertellen hoe lang de behandeling naar verwachting zal gaan duren.

Is een beugel pijnlijk?
Vlak na het plaatsen en telkens na een controle kunnen je tanden gevoelig zijn. Eventueel kun je een pijnstiller nemen. Soms raakt de binnenkant van je wangen en lippen geïrriteerd en geven we een stukje was om tijdelijk op de scherpe delen van je beugel aan te brengen. Als er een scherp randje aan de beugel zit, kunnen we dat misschien bijslijpen. Vraag het ons gerust!

Kan ik met een beugel alles blijven eten?
Nee. Delen van je beugel kunnen verbuigen bij het kauwen van harde etenswaren, zodat je beugel niet meer werkt op de manier zoals is bedoeld. En als hij breekt, zit je met de kosten van de reparatie. Appels en stokbrood kun je daarom beter niet afbijten, maar eerst in stukjes snijden. Sommige nootjes zijn te hard en ook kleverig snoep en kauwgom raden we af.

Kan het kwaad als ik een elastiekje inslik?
Nee hoor, die komen er met de ontlasting vanzelf weer uit. Ze kunnen nergens blijven haken of problemen veroorzaken dus maak je in dit geval geen zorgen.

Wat moet ik doen met een loszittend draadje?
Neem zo snel mogelijk contact met ons op als je draadspalk los komt te zitten. Door een losse spalk kunnen je tanden weer gaan draaien of er kunnen gaatjes ontstaan op de plaatsen waar de lijm heeft losgelaten. Gooi een losse spalk niet weg maar neem hem mee om te laten repareren. Dit scheelt je geld.

Hoe maak ik mijn uitneembare beugel het beste schoon?
Gewoon met een tandenborstel en warm water. Tandsteen op je beugel is niet erg, deze aanslag gaat er af door de beugel een half uurtje in warm water met (schoonmaak)azijn te leggen.

Moet ik gewoon blijven poetsen zoals ik gewend was?
Zorg voor extra mondhygiëne door zorgvuldig te poetsen, maar ook door elke dag met een dunne tandenstoker tussen de tanden schoon te maken. Draag je een vaste beugel, dan mag je gerust je elektrische tandenborstel blijven gebruiken.