Doet een beugel pijn?

Een mooie glimlach krijgen kan in het begin helaas voor wat ongemak zorgen. Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon. Ook het soort beugel kan hier invloed op hebben.

Wat veroorzaakt de pijn van een beugel?

Vlak na het plaatsen of wanneer de beugel is aangedraaid kan het gebit gevoelig zijn. Dit komt doordat er tijdelijk meer druk op je tanden komt te staan. De gevoeligheid komt doordat er een ontstekingsreactie plaatsvindt bij het verplaatsen van de tand. Hierbij wordt er aan de ene kant van de tand bot afgebroken en wordt het bot aan de andere kant van de tand aangemaakt. De gevoeligheid gaat over wanneer de tand op de nieuwe plek staat. Onthoud dat dit uiteindelijk alleen maar goed is. Dit zorgt ervoor dat je tanden rechter komen te staan en/of een overbeet wordt verholpen.

Wat kun je doen als je last hebt van je beugel? Helaas niet zo veel. Meestal duurt het een paar dagen voordat je gebit gewend is geraakt aan de beugel. Daarna verdwijnt de pijn vanzelf.

Het kan voorkomen dat je last hebt van wondjes in je mond door de beugel. Wees dan niet getreurd. De mond heelt erg snel!

Tips bij beugelpijn

  • Vermijd het eten van hard en knapperig voedsel, zoals stokbrood;
  • Eet maaltijden als pasta of nasi, waar geen grote stukken inzitten;
  • Vloeibaar eten is het minst pijnlijk. Denk hierbij aan pap, soep en gepureerd eten;
  • Snijd eten in kleine stukjes, dit kauwt makkelijker;
  • Prikt de beugel in je wangen of lippen? Smeer dan een stukje van de was die je van de orthodontist hebt meegekregen op deze plekken;
  • Neem pijnstillers in zoals Paracetamol. Houd je hierbij wel aan de bijsluiter.

Volwassenen en beugelpijn

Een gelukje voor volwassenen. Zij hebben doorgaans minder last van gevoelige tanden dan kinderen. Daarnaast hoeft de beugel meestal minder aangedraaid te worden. Ook hebben volwassenen vaak een hogere pijngrens dan kinderen.

Maak nu een afspraak

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Maak dan hier een afspraak en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult afspraak.